Фрапе и фредо се повеќе од ледени пијалоци во Грција. Тие се начин на живот. Пиењето ладно кафе во текот на целата година е нешто во што Грците неизмерно уживаат. Навиката да пијат ладно кафе со мраз во текот на целата година е нешто на што се прилично горди.
Без разлика дали зборуваме за класичното фрапе или за фредото, кое стана популарно во последната деценија, изборот што го има кога станува збор за леденото кафе во Грција е многуброен.
Но, кога станува збор за изборот, работите може да станат тешки кога се одлучувате помеѓу фредо или фрапе.
За среќа, нема правилни или погрешни одговори на овие дилеми. Сето тоа е прашање на личен вкус, но оние кои не се запознаени со грчкиот стил на подготовка на овие пијалоци можеби ќе сакаат да дознаат, па тогаш нивната одлука е без дилема.
Фрапе е леден пијалок од кафе прелиен со пена направена од инстант кафе, вода, коцки мраз и шеќер (или понекогаш дури и сладолед). Случајно измислен во 1957 година од Димитрис Вакондиос за време на меѓународниот саем во Солун, фрапето сè уште е многу популарно во Грција и Кипар и го има во речиси секое грчко кафуле.
Направен или со шејкер или со специјален миксер, фрапе е еден од најлесните пијалоци за правење кафе.
Фредо, од друга страна, доаѓа во две различни варијации, имено Фредо Еспресо или Фредо Капучино.
Фредо капучино е ледена верзија на обично капучино, обично прелиено со мала количина ладно пенливо млеко (афрогала на грчки). Освен во Грција, овој пијалок е многу популарен и во Кипар и во делови од Италија.
Фредо еспресо е ладна верзија на еспресо кафе, направено од двојно еспресо измешано во блендер со коцки мраз. Особено популарно меѓу оние кои претпочитаат ладно, силно кафе.
Фредо Капучино стана најкористеното кафе во Грција во последните десет години.
Според многумина, ако во едно од овие кафиња ставите малку сладолед или ликер од ванила, пијалокот ќе се подигне на сосема ново ниво на вкус.
Меѓутоа, ако претпочитате топло кафе, секогаш можете да нарачате традиционално грчко кафе.