(Видео) Димковски: Со Интервентниот план ги поддржуваме земјоделците во време на криза

пред 2 години

Во овие кризни времиња, кога цената на житните култури и храната воопшто, досегаат историско највисоко ниво, многу важно е да го зголемиме домашното производство на храна, посочи на денешната прес-конференција Трајан Димковски, член на Комисијата за земјоделие на СДСМ.

Тој нагласи дека во овој контекст Владата го донела Интервентниот фонд за земјоделство вреден 400 милиони денари со цел да им помогне на одгледувачите на житни култури.

„Фондот предвидува директна поддршка за набавено вештачко ѓубре субвенција за набавка на вештачко ѓубриво којашто ќе изнесува 40% или 4.000 денари по хектар за пченицата и за пченката и нова интервентна субвенција од 2.500 денари по хектар за јачмен и сончоглед.

Оваа недела се исплатија близу 112 милиони денари субвенции на над 5.600 млекопроизводители а претходно, пред десеттина денови, исплатени се над 450 милиони денари субвенции за полјоделски култури меѓу кои и за сончогледот и маслодајната репка.

Покрај поддршката за земјоделците важно е да се истакне и дека вложуваме во подобри и во значајни инфраструктурни проекти за земјоделството.

Започна изградбата на системот за наводнување на Селска река во Конопница, а воедно во изградба се и другите два системи за наводнување во Бишица и Теарце.

Изградбата на овој мал систем за наводнување, ќе придонесе кон зголемување на земјоделското производство во овој регион и ќе овозможи наводнување на нови 42 хектари обработливо земјоделско земјиште на локација во селото Конопница, а системот ќе го користат повеќе од 100 земјоделци“, посочи Димковски додавајќи дека инвестициите ќе продолжат со цел земјоделското производство да се зголеми и да стане уште поконкурентно.

Share
Scroll to Top