(Видео) Маричиќ: Време е да сфатиме дека пописот е повеќе од само пребројување на етничките заедници

пред 9 месеци

Министерот за правда Бојан Маричиќ говорејќи денеска на онлајн конференцијата во организација на „Рома Интеграцион Центрум“ го поздрави донесувањето на Законот за попис во Собранието.

Министерот кажа дека е време да се престане да се гледа на пописот како на политичко прашање, кое служи само за да се пребројат етничките заедници во нашата земја и како општество да се фокусираме на тоа како пописот може да биде своевиден катализатор на развојот на државата и планирањето на политиките, особено за најранливите категории на граѓани.

„Без да знаеме колку точно жители има некој град, село или населено место, што точно работат, какво образование имаат, со каков имот располагаат, што точно им е потребно, нема да можеме да креираме долгорочни развојни политики и да имаме соодветен слух за потребите на сите граѓани. Нашата држава повеќе не може да си дозволи ‘луксуз’ и да остане без попис уште неколку години. Дотолку повеќе што државите членки на Обединетите Нации се обврзани спроведуваат попишување на населението и имотот“, изјави Маричиќ.

Министерот кажа дека покрај населението со потписот ќе се попишат и нашинците во странство, односно дијаспората, а во Заводот за статистика веќе се изработува и посебна промотивна кампања преку која на овие лица детално ќе им се објасни како да учествуваат во процесот, за сите да можат да го искористат своето право.

Share

WCOStream: The Vision of Escaflowne anime episode 26 online free at https://wcostream.cc anime sites

Website https://animeflv.uk: Watch Magic Knight Rayearth OVA (Dub) animeflv Episode 3 free anime

TwistMoe Watch english anime Online in HD for FREE

Website https://animekisa.in: Watch Galilei Donna: Storia di tre sorelle a caccia di un mistero animekisa Episode 11 watch animes

Osf: https://osf.io/gq8uw/

Reedsy: https://reedsy.com/discovery/user/animefreak

Scroll to Top