ВМРО-ДПМНЕ: Ковачевски да побара од Бугарија писмени гаранции за јазикот и историјата

пред 2 години

Ковачевски да се произнесе за потребата за писмени гаранции за јазикот и историјата за заштита на идентитетот во преговорите со Бугарија, бараат од ВМРО-ДПМНЕ.

Оттаму велат дека Ковачевски треба да побара писмени гаранции дека Бугарија нема да ја оспорува македонската јазична посебност, идентитет и историја.

„ Дополнително државата треба да добие гаранции од Брисел дека нема да има дополнителни пречки на нашиот пат кон ЕУ. Ковачевски да не ја става државата во подредена положба, и да побара гаранции со што ќе се заштити Македонија, идентитетот, јазикот и историјата.

Се друго кое оди наспроти овие принципи е штетно за Македонија и ВМРО-ДПМНЕ нема да го прифати“ предупредуваат од опозициската партија.

Share
Scroll to Top