Во Зоолошка градина се гради поудобно живеалиште за двете слоници

пред 1 година

Во скопската зоолошка градина во тек се градежни зафати кои треба да го прилагодат животниот простор за двете популарни скопски слоници. Дуња и Даела се со големи разлики во возраста, па младата Даела понекогаш е премногу палава за „бабичката“ Дуња. Тоа му доаѓа како познатиот „генерциски јаз“ кај луѓето, само што тој кај слоновите различно се манифестира – замислете вашата внука да има 4 тони.

Во таквите периоди многу е важно двете слоници привремено да уживаат во прошетките одвоени една од друга. Токму тоа е главната причина поради која во текот на есента и зимата ќе се работи на градежни зафати кои вклучуваат и големи потпорни ѕидови, за кои сите материјали, во вредност од скоро половина милион денари, ги обезбеди еден од пријателите на скопската ЗОО, Цементарница УСЈЕ.

Сите се надеваат дека уредувањето на прилагодениот надворешен простор ќе биде финализиран до следната пролет. Сепак, посетителите на скопската ЗОО и во овој период ќе може да уживаат во редовните прошетки на популарните Дуња и Даела во другиот дел од нивниот двор, мамејќи ги љубопитните погледи и радувајќи ги особено најмладите.

Share

Animeflix - Watch your favorite anime online FREE.. Animeflix - your number one source for FREE anime, subbed and dubbed. Watch your favorite anime online FREE.

watch anime online Dragon Ball Super (Dub)

ANIMEFLIX My Hero Academia Season 3 (Dub)

animes online Tokyo Ghoul

stream anime online Demon Slayer: Kimetsu no Yaiba Mugen Train Arc

anime website ANIMEFLIX Mother of the Goddess’ Dormitory

Scroll to Top