Георгиевски: Општина Илинден е една од најбрзорастечките општини и покрај немањето поддршка од централната власт

Георгиевски: Општина Илинден е една од најбрзорастечките општини и покрај немањето поддршка од централната власт

пред 8 месеци

„Во однос на предизвиците Илинден не беше одмината од таа економска криза, бевме пред голем предизвик може за разлика од другите општини, Илинден е општина што има јавни претпријатија и што и те како се битни и кои овозможуваат прво Јавното комунално претпријатие ја покрива целата територија на Општина Илинден и Јавното комунално претпријатие за водовод Илинден каде покрива над околу 10 илјади приклучоци на територија на oпштина Илинден, Петровец и дел од oпштина Гази Баба“, истакна градоначалникот на oпштина Илинден, Александар Георгиевски на денешната дебата на тема „Локален економски развој“ која е во рамки на настанот „Важно е! Платформа за иднина кој е дел од кампањата „Важно е! Од тебе зависат промените.“

Тој продолжи и додаде дека и без поддршката од централната власт и со затечена каса во минус, Општина Илинден сепак покажа и докажа дека е една од најбрзо растечките општини.

„Кога почна економската криза само во тој дел кај Јавното комунално претпријатие за водовод имавме криза каде месечните износи за електрична енергија која требаше да ги плаќа претпријатието беа поголеми од вкупниот приход на претпријатието. Во такви ситуации, во ситуации на голема инфлација без поддршка од централната власт и со затечена каса во минус Општина Илинден изминатиов период од 2 години покажа и докажа дека е една од најбрзорастечките општини“, кажа Георгиевски.

Тој се осврна и на реализираните проекти во изминатите 2 години во Општина Илинден и додаде:

„Општина Илинден изминативе години реализираше многу проекти. Како што кажав ќе започнам од делот на патната инфраструктура каде во овој период само асфалтирани се над 40 илјади квадрати плус негде пробиени улици со тампони во должина од над 26 километри и 3,5 километри пешачки патеки. Во делот на животната средина затоа што Општина Илинден особено вложува во тој дел во изминатиот период можам да кажам дека на неколку локации се работеше на нови системи за одводнување, на фекална канализација и заврши комплетно двата крака на Илинден – Марино колекторот во должина од 4,800 метри, се започна со делот на влезот на Илинден на тотално нова канализација, примарна мрежа од 4,200 метри, работи на помали други линии или во тотал над 23,500 метри фекална канализација плус на тоа нови 3,000 метри водоводни линии. Изминатиов период пуштивме во употреба и две пречистителни станици едната беше во Кадино а другата во Марино“, вели Геориевски.

Георгиевски истакна дека се фокусирани за изградба на еден мал стадион во Илинден, за прв пат Илинден од своето постоење изготви субвенции за индивидуални спортисти, над 40-тина спортисти се здобија со тоа, за прв пат субвенции за инвертер клими, за новороденче, велосипеди, млади претприемачи.

„Изминатиов период имавме многу проекти пуштивме комплетно ново училиште од темел изградено за капацитет од 450 ученици минатата година, за прв пат во општина Илинден се воведе целодневна настана и целодневен престој за ученици. Проширување на градинката со нови капацитети кои кога ќе бидат завршени изминатиот период во општината ќе има нула деца на листа на чекање. Не застануваме тука, проектираме и нови градинки каде оној нов прилив на ново население да бидеме спремни да го прифатиме. Сме фокусирани за изградба на еден мал стадион во Илинден, за прв пат Илинден даде од своето постоење субвенции за индивидуални спортисти, над 40-тина спортисти се здобија со тоа, за првпат субвенции за инвертер клими, за новороденче, велосипеди, млади претприемачи“, заклучи Георгиевски.

Текстот Георгиевски: Општина Илинден е една од најбрзорастечките општини и покрај немањето поддршка од централната власт е превземен од МАКФАКС.

Share
Scroll to Top