Демократски сојуз: Итно реформирње на системот за кризи

пред 7 месеци

Последниот случај со спасувањето на премрзнато лице благодарение на индивидуалната пожртвуваност на еден лекар, во прв план повторно ја исфрли на површина нефункционалноста на нашиот систем за кризен менаџмент и заштита и спасување, реагираат од Демократскиот сојуз.

„По кој знае кој пат се покажа дека постоењето две паралелни институции-Центарот за управување со кризи, од една и Дирекцијата за заштита и спасување, од друга страна, претставуваат пречка во извршувањето на заштитните и спасувачките активности во итни случаи. Меѓу надлежностите на овие две институции постои законско поклопување, што во пракса создава дуализам, ривалите и нефункционалност“, посочуваат од оваа партија.

Демократскиот сојуз инсистира на итно реформирање на системот за кризи и создавање како што велат единствена институција која ќе го менаџира намалувањето на ризици од катастрофи.

Според нив, сегашната меѓувладина комисија за реформирање на овој сегмент мора да донесе предлог за формирање единствен државен орган кој ќе биде надлежен за реагирање во итни ситуации кога се загрозени човечки животи.

„Не смее да дозволи овој исклучително важен сегмент да биде заробен од интересите на политичките партии“, посочуваат од Демократскиот сојуз.

Реакцијата на ова партија следи откако вчера нма социјалните мрежи излезе објава во која се раскажуваше за една неверојатна голгота, на неколку лица, меѓу кои и медицински персонал, во обидот да спасат овчар, од недостапен планински предел, опкован во снег.

Share

Watch Rainbow Days Episode 24

AniWatch Watch english anime Online in HD for FREE

Watch Dr. Slump: Dr. Mashirito and Abale-chan Episode Full

Watch Magi: The Labyrinth of Magic Episode 25

Pastebin: https://pastebin.com/u/gogoanimebe

Buddypress: https://buddypress.org/members/gogoanimelol/profile/

Scroll to Top