(Интервју) Марко Бислимовски: Оние што енормно трошат струја, имаат пари и да платат

пред 2 години

Овие се незапамтени ситуации кога никој ништо не може да предвиди, но никогаш немало толку драстични промени на берзите како сега и останува да се надеваме дека оваа криза ќе заврши и ќе добиеме стабилини и предвидливи цени на енергенсите, вели во интервјуто за „Макфакс“ првиот човек на Регулаторна комисија за енергетика, Марко Бислимовски.

Доколку во државата нема природен гас, Бислимовски вели дека тогаш би се соочиле со сериозен проблем, особено во текот на следната грејна сезона. Во таков случај смета Бислимовски, греењето во Скопје единствено може да биде на мазут, а во градот ќе има енормно загадување.

„Реално е дека во Македонија немаше никаков проблем во обезбедувањето нафтени деривати и тоа функционираше. Ги повикувам граѓаните да не подлегнуваат на шпекулации бидејќи во однос на нафтените деривати немавме и не очекувам да имаме некој посебен проблем. Но кризата лично ме научи – никогаш не вели ниокогаш. Сепак, во делот на нафтените деривати не се очекуваат проблеми“, уверува Бислимовски.

„ Да видиме кои се тие експерти коишто кажуваа дека ние со нашите одлуки на енергетскиот пазар сме правеле енормни профити. Многу е лесно во време на криза да се шпекулира, но многу е тешко да се преземаат мерки кои се непопуларни“, додава првиот човек на РКЕ.

Дали ќе има ново покачување на цената на електрична енергија, за состојбата со нафтените деривати, за очекувањата по руската инвазија на Украина, во интервјуто за „Макфакс“ одговара претседателот на РКЕ – Марко Бислимовски.

Share
Scroll to Top