Милевски: Селото Гермијан го заштитивме од штетите што ги правеа поројните дождови

пред 11 месец

Завршени се градежните активности за уредување на коритото за заштита од поројни дождови во селото Гермијан со должина од 340 метри, така што жителите можат да бидат спокојни и да ги вршат своите активности навремено во текот на целата година, потенцираше министерот за локална самоуправа Горан Милевски.

„Завршено е заштитното корито коешто ќе го штити селото од поројните дождови кои во минатото нанесувале голема штета по имотот на жителите. Инвестицијата е во износ од 148.883 евра во кои Министерството за локална самоуправа учествува со 15 проценти поточно 22.224 евра, и со истата се решава проблемот со поплавувањето на земјоделското земјиште како и станбените и фармерските објекти во овој дел од регионот, кои често се случуваа во изминатите години како последица на поројните дождови и слабиот систем за заштита од поплави“, изјави Милевски.

Тој рече дека останува да се регулира уште канализационата мрежа, со што Гермијан ќе стане модерно европско село каде што жителите ќе живеат по сите европски стандарди.

Од ресорното министерство посочуваат дека уредувањето на коритото се реализира во рамките на проектот „Заедничка прекугранична соработка за заштита на населението од природни непогоди и катастрофи предизвикани од човечки фактор (Ј-CROSS)“ кој Центарот за развој на Пелагонискиот плански регион го имплементира во рамките на Програмата за прекугранична соработка Interreg – IPA CBC помеѓу Северна Македонија – Грција, финансиски поддржана од ЕУ и Министерството за локална самоуправа.

Share
Scroll to Top