Можно е да продолжи протестот на наставниците, ако не се договори процентот на зголемување на платите

пред 4 дена

Претседателот на СОНК, Јаким Неделков по средбата со министерот за образование Јетон Шаќири рече дека нема прашање кое не може да се реши. Се преговарало за процентот за кој треба да се зголемат платите на наставниците и професорите. Не се кажа за колку отсто би се покачиле платите, а на прашање дали со 15 отсто зголемена плата, членството на СОНК би било задоволно, Неделков одговори: „Не можам да шпекулирам дали се задоволни или не“,

var ai_block_div = document.getElementsByClassName (‘ai-viewports’); ai_insert_code (ai_block_div [ai_block_div.length – 1]);

„За зголемување на платите имаше предлози како да се зголемат платите, во кој процент. Треба проверка во Министерство за финансии поради буџетот. И се разговараше методологија за зголемување на платите. Идната недела мора да завршиме. Дали штрајкот ќе биде активиран ќе зависи од резултатите на преговорите и препораките на посредувачот, помирувачот“, кажа Неделков.

Според него, треба многу поголемо зголемување, па додаде: „Во овој момент колку можеме толку правиме. Ако може некој друг синдикат, нека направи повеќе“.

„Имавме средба, исходот е тоа што преговаравме за сите прашања. Усогласивме ставови за колективните договори, за тоа што ќе има, но не се прецизирани само до крај. Треба да бидат потпишани во текот на септември. Има технички проблеми за да започне годината па да се реализира“, кажа Неделков за колективните договори.

Share

anime sites. AnimeHeaven is the best animes online website, where you can watch anime online completely free. No download, no surveys and only instant premium streaming of animes.

AnimeHeaven Banished from the Hero’s Party, I Decided to Live a Quiet Life in the Countryside

AnimeHeaven Attack on Titan Season 2 (Dub)

Boruto: Naruto Next Generations (Dub) Episode 149

animeheaven AnimeHeaven Dragon Ball Z

AnimeHeaven How a Realist Hero Rebuilt the Kingdom

tải go88
Scroll to Top