Во Хрватска денеска почува попис на населението

пред 3 години

Во Хрватска денеска започна пописот на населението. Првата фаза од самопопишувањето преку системот е-граѓани ќе трае од 13 до 26 септември, а втората фаза од пописот, кога попишувачите ќе излезат на терен, ќе трае од 27 септември до 17 октомври, соопшти Централното биро на Објавена статистика.

Казните за непопишување се движат од 2.000 до 5.000 куни (270 до 670 евра) за физички лица.

Здружението на Србите од Хрватска, со седиште во Белград, упати апел до сите Срби во Хрватска кои имаат право, според Хрватскиот закон за попис на населението, домаќинствата и живеалиштата од 3 април годинава, да го искористат своето право и да се регистрираат со цел барем донекаде да ја поправат неправдата, прво со прогонот, а потоа со одземање на жителството и губење на сите права што произлегуваат од тоа.

Здружението најостро го осуди отпорот на хрватската десница, пред се на „Хрватската православна црква“, која има корени во Независната држава Хрватска и повика наместо српскиот идентитет да се промовира категоријата „Хрвати – православни“.

Посочувајќи на важноста на овој попис, од Здружението потсетуваат дека ова е трет попис од независноста на Хрватска и прв од нејзиниот влез во ЕУ, и велат дека основниот проблем е што има се помалку Срби во Хрватска.

Потсетуваат дека според пописот од 1991 година, во Хрватска имало повеќе од 600.000 Срби, првиот повоен попис во 2001 година покажал бројка од 201.600 припадници на српската заедница, а од последниот попис во 2011 година, кога имало 186.000, и донесување на Законот за престој, според кој околу 70.000 биле избришани, што значи дека на овој попис ќе има значително помалку од нив.

Српскиот национален совет (СНВ) објави, како дел од кампањата „Не биди само Србин … Биди е-Србин“, видео во кое ги повикува Србите во Хрватска без страв да се изјаснат како Срби на пописот преку Интернет.

Share
Scroll to Top