Докторка во Австрија ампутирала погрешна нога на пациент

пред 3 години

На 82-годишен пациент, кој се лекувал од болки во двете нозе во болницата во Линц во провинцијата Горна Австрија, наместо левата му била ампутирана десната нога.

Роднините на пациентот потоа го тужеле лекарот кој го оперирал.

Окружниот суд во Линц ја објави одлуката за постапката против 43-годишната докторка обвинета за нанесување телесни повреди на нејзината пациентка.

Судот соопшти дека докторката, која во мај ја оперирала десната нога на пациентот наместо левата, е казнета со 2.700 евра.

Таа призна дека направила голема грешка.

Судот одлучи и на вдовицата на пациентот, кој починал пред последното рочиште, да и исплатат 5.000 евра.

Share
Scroll to Top