Експертите на СЗО одлучуваат дали да воведат вонредна состојба поради мајмунските сипаници

пред 2 години

СЗО денеска проценува дали епидемијата на мајмунски сипаници треба да се прогласи за вонредна состојба за јавното здравје, како што беше случајот со Ковид-19.

var ai_block_div = document.getElementsByClassName (‘ai-viewports’); ai_insert_code (ai_block_div [ai_block_div.length – 1]);

Претходно беа прогласени само шест такви итни случаи: Ковид-19 (2020), епидемија на ебола во Демократска Република Конго (2019), вирус Зика (2016), полиомиелитис или детска парализа (2014), епидемија на ебола во Западна Африка (2014) и H1N1 пандемичен вирус или свински грип (2009).

Доколку тоа се случи, би било можно да се активираат механизмите за меѓународна соработка насочени кон ограничување на понатамошното ширење на болеста, а тоа би било и сигнал до поединечните земји да бидат подготвени, односно да ги зајакнат капацитетите на нивните здравствени услуги, според Британска агенција.

СЗО ја дефинира вонредната состојба за јавно здравје од меѓународно значење како „итен случај што е идентификуван како ризик за јавното здравје на други земји поради меѓународното ширење на болеста и потенцијално бара координиран меѓународен одговор“.

Директорот на СЗО, Тедрос Аданом Гебрејесус, претходно изјави дека е јасно дека има необична ситуација, бидејќи вирусот сега се однесува поинаку и дека мајмунските сипаници се појавуваат во сè поголем број земји, поради што е потребен координиран одговор.

Оваа прокламација во голема мера служи за да привлече внимание и не отвора официјално финансирање или нови мерки, иако може да им даде поголема тежина на советите и активностите на СЗО што ги преземаат земјите.

Стручната комисија дава препорака, но конечната одлука за прогласување вонредна состојба за јавното здравје од меѓународно значење ја носи генералниот директор на Тедрос, Адан Гебрејесус, пренесе „Ројтерс“.

Share
Scroll to Top