Израел ги одложи мировните разговори со Палестинската самоуправа

пред 2 години

Израел ја одложи закажаната средба меѓу премиерот на Палестинската самоуправа (ПА), Ријад Ал-Малики, и неговиот израелски колега, Габи Ашкенази, пренесува „Маарив“.

Новинската агенција „Шехаб“ го цитираше израелскиот дневен весник дека состанокот е одложен поради тековната блокада поради коронавирусот во Израел.

Двете страни се согласија на состанокот по директното посредување на египетскиот министер за надворешни работи, Самех Шукри, и претставници од други земји, вклучувајќи ги Франција, Германија и Јордан.

Ова дојде како дел од напорите за продолжување на мировните разговори меѓу Палестинската самоуправа и Израел и по притисокот на Палестинската самоуправа за меѓународна мировна конференција што треба допрва да се одржи.

 

 

Share
Scroll to Top