Лавров со порака: Сценаријата осмислени од Западот нема да поминат

пред 3 години

Москва ги забележува секојдневните обиди на западните земји да се мешаат во внатрешната и надворешната политика на Русија, изјави министерот за надворешни работи на Русија, Сергеј Лавров, предупредувајќи дека Западот може да се обиде да ја дестабилизира ситуацијата во земјата пред изборите за Државната дума во септември.

„Нашите колеги од западните земји не кријат дека повеќе сакаат да се справат со слаба Русија, лишена од обележја, подготвена на какви било отстапки. Гледаме скоро секојдневни обиди за влијание врз нашата внатрешна и надворешна политика“, рече шефот на руската дипломатија.

Според него, западните земји користат „широк спектар на инструменти“ за таа намена.

„Ова се исто така воени провокации, како што беше неодамна случајот со Крим со воените бродови на НАТО – тие исто така одат тука до Јужното кинеско море, па нивните амбиции не познаваат граници. И, се разбира, има и незаконски економски санкции, киднапирања на наши граѓани во странство со презентирање на барања што треба да се регулираат со меѓународни договори, но Западот ги игнорира. И обемни информативни напади е“, изјави Лавров.

Како што додаде, на сите не им одговара тоа што Москва засекогаш ги надмина тешкотиите во 90-тите години и ефикасно ги решава проблемите, со што истовремено ги зајакнува своите меѓународни позиции.

Лавров предупреди и дека Западот може да се обиде да ја дестабилизира ситуацијата во Русија, да организира протести во пресрет на изборите за Државната дума на Русија, кои ќе се одржат во септември.

„Кампања за непризнавање на нашите избори веројатно ќе биде покрената после тоа – има такви планови, знаеме за нив, но пред сè ќе се фокусираме на ставот, мислењето на нашиот народ кој е во состојба да ги процени постапките на владата и го изразуваат своето мислење за тоа како сакаат да ја развиваат својата земја “, рече Лавров.

Во исто време, тој посочи дека ваквите обиди за мешање ќе бидат потиснати.

„Под целосна одговорност, сакам да кажам дека сценаријата осмислени од Западот нема да поминат, претседателот на Русија Владимир Путин зборуваше за тоа неколку пати. За последен пат, во обраќањето пред Федералното собрание, тој ги предупреди оние кои се обидуваат да разговараат со нас за тоа, велејќи дека организаторите ќе жалат за какви било провокации против нас, додаде шефот на руската дипломатија.

Изборите за Државната дума ќе се одржат на 19 септември. Регионалните и општинските избори ќе се одржат истовремено.

Share
Scroll to Top