Никол Пашинјан: Руските мировници ќе останат во Нагорно-Карабах повеќе од пет години

пред 4 години

Премиерот на Ерменија, Никол Пашинијан верува дека руските мировници ќе останат во Нагорно- Карабах повеќе од пет години.

„Точно, пет години може да бидат доволни за да се создадат гаранции за безбедност и стабилност во регионот. Но, конфликтот во Најорно-Карабах е продолжува, затоа не верувам дека присуството на руски мировници ќе биде ограничено на еден петгодишен период“, изјави Пашинијан во интервју за ТАСС.

Пашинијан рече дека ставот на Ерменија во врска со статусот на Нагорно-Карабах останува непроменет.

„Го знаете ставот на Ерменија во однос на статусот на Нагорно-Карабах. Секако, тој остана непроменет“, рече Пашинијан,  одговарајќи на прашањето зошто трилатералната изјава усвоена од лидерите на Русија, Азербејџан и Ерменија за прекинот на воените дејствија во Нагорно- Карабах не кажува ништо за статусот на овој регион.

Пашинијан рече дека статусот на Нагорно-Карабах допрва треба да се утврдува преку процесот на преговори во рамките на Групата Минск на ОБСЕ.

„Всушност постои консензус, барем меѓу копретседавачите на Групата Минск на ОБСЕ, и Ерменија се согласува со ова гледиште, дека преговорите мора да продолжат во рамките на копретседавањето со Групата Минск на ОБСЕ и дека прашањата што не беа решени во заедничката изјава треба да станат предмет на дискусија во рамките на копретседавањето со Групата Минск на ОБСЕ “, рече Пашинијан.

На 9 ноември, рускиот претседател, Владимир Путин, азербејџанскиот претседател, Илхам Алиев, и ерменскиот премиер, Никол Пашинјан, потпишаа заедничка изјава за целосен прекин на огнот во Нагорно-Карабах почнувајќи од 10 ноември.

Рускиот лидер рече дека азербејџанската и ерменската страна ќе ги задржат позициите што ги зазеле и руските мировници ќе бидат распоредени во регионот. Според руското Министерство за одбрана, столбот на контингентот е 15. Одделна моторизирана бригада (мировни сили) од Централниот воен округ.

Руски набљудувачки пунктови се поставени по должината на контактната линија во Нагорно-Карабах и по должината на коридорот Лачин, што ги поврзува Ерменија и Нагорно-Карабах. Командата на мировната операција се наоѓа во Степанакерт и ситуацијата се следи деноноќно.

Нагорно-Карабах, кој е меѓународно признат како дел од Азербејџан, но е главно населен со етнички Ерменци, е причина за расправија меѓу Баку и Ереван со децении. Двете нации претходно водеа крвава војна за регионот помеѓу 1988 и 1994 година со сериозни борби, што повторно се разгореа во септември по повремените пресметки во тоа време.

 

Share
Scroll to Top