Отфрлени обвиненијата против поранешниот градоначалник на Њујорк

пред 3 години

Јавниот обвинител на округот Њујорк Дејвид Соарес изјави дека поранешниот градоначалник на Њујорк Ендрју Куомо нема да биде обвинет за сексуално вознемирување, бидејќи не може да го докаже тоа кривично дело.

Во соопштението се наведува дека обвинителството ги истражувало наводите од извештајот поднесен против Куом од неговата поранешна соработничка Британи Комисо, кој бил „кооперативен и кредибилен“ во истрагата, објави Ројтерс.

„Како и повеќето њујорчани, и јас сум многу вознемирен поради ваквите обвинувања и сигурно е дека нема место за такво однесување во државната служба или на која било друга работа“, рече Соареш.

Во извештајот, Комисо изјавила дека Куомо ја фатил за гради во октомври 2020 година, додека биле на изложба во Албанија. Тогаш таа беше во раните триесетти години.

Куомо ги негираше наводите во извештајот, велејќи дека никогаш не допрел никого на непристоен начин и дека можеби неговите напори да биде „пријателски шеф“ биле погрешно сфатени како флерт.

Неколку обласни обвинители во Њујорк водат постапка против Куом, бидејќи 11 жени го тужеле за сексуално вознемирување.

„Иако обвинувањата и сведоците беа веродостојни, а однесувањето на Куома беше загрижувачко, не можевме да покренеме постапка поради процедурите предвидени со законите на државата Њујорк“, рече тогаш Рока.

Share
Scroll to Top