Путин ги искара министрите: Цените растат, приходите на луѓето опаѓаат, а вие ми кажувате бајки

пред 3 години

Рускиот претседател Владимир Путин изрази неверување за тоа што прават министрите во ситуација кога опаѓаат приходите на населението, а невработеноста и цените на намирниците растат.

„ Реалните приходи паднаа за дури 4,3 проценти, а цената на шеќерот се зголеми за повеќе од 71 процент. Луѓето се ограничуваат затоа што немаат пари за основни намирници. Каде вие гледате? Тоа е прашањето! Ова не е шега” рече Путин, реагирајќи на презентацијата на министерот за економски развој, Максим Решетников, за следење на состојбата на пазарот.

„Рековте дека „следите”, а цените на шеќерот растат неколку месеци. Знаеме дека куповната моќ на населението се намалува во овие услови. Постојано зборуваме за тоа. Во услови кога невработеноста се зголемува, приходите се намалуваат, основните прехранбени производи поскапуваат, вие ми раскажувате бајки за тоа што ќе правите. Дали ќе одржите состаноци? Дали имате доверба во агенцијата за монопол”, ги прашатој Путин присутните министри.

Тој забележа дека цената на нафтата расте најбрзо во светот – 30,8 проценти, додека во Русија поскапела за 23,8 проценти.

„ Значи, сè уште може да расте. Житарките поскапеа за 19,09 проценти? А во нашата земја макароните се поскапи за 10,5 проценти, пецивата за шест проценти. Ако не запрат (цените), тие ќе продолжат да растат! А ние, ако ги земеме предвид приносот или слабата жетва, шеќерот веќе скокна 71,5 проценти. Затоа престана! И вие ми раскажувате бајки за тоа што сте направиле со извозниците и производителите. Вашата работа нема никаква врска со тоа! ”, рече рускиот лидер.

Путин и` даде на владата една недела рок да го реши проблемот со зголемувањето на цените, пренесува Спутник.

Share
Scroll to Top