Путин се сретна со Пашинјан: Односите меѓу Русија и Ерменија се на многу високо ниво

пред 2 години

Претседателот на Русија, Владимир Путин, се сретна со ерменскиот премиер Никола Пашинјан во неговата резиденција кај Ново Огариово во близина на Москва.

Пашинјан рече дека Русија игра клучна улога во обезбедувањето стабилност и безбедност на Јужен Кавказ и дека односите меѓу Москва и Ереван се на многу високо ниво.

Рускиот претседател напомена дека со ерменскиот премиер во Карабах ќе разговара за безбедносни прашања, додавајќи дека има многу проблеми, но дека тие се во постојан контакт во врска со нив.

– Секако, безбедносните прашања, вклучително и оние што се однесуваат на Карабах, исто така ќе бидат во центарот на нашето внимание. Во постојан контакт сме, разговараме на телефон секоја недела или на секои десет дена, а состаноците се редовни и покрај периодот на пандемијата – рече Путин.

Тој потсети дека посетата на Пашинјан е темпирана да се совпадне со 30-годишнината од воспоставувањето на дипломатските односи меѓу Руската Федерација и Ерменија и дека е планирано потпишување на бројни документи.

Според Путин, базата на документи создава добра можност за работа во речиси сите области.

Покрај тоа, претседателот ја нарече економијата една од водечките области на билатералната соработка.

– Во 2021 година имавме раст од 12,8 отсто според нашата статистика, а во првите месеци од годинава – уште 50 отсто. Ова е многу добар показател, особено во модерното време – истакна Путин.

Share
Scroll to Top