Русија испрати специјални единици во Казахстан

пред 2 години

Русија почна да испраќа свои специјални единици во Казахстан, јавуваат руските медиуми.

Специјалисти на руската приватна воена компанија беа испратени во Казахстан да ги преземат под заштита најважните руски објекти, вклучително и воените, кои се наоѓаат во оваа земја.

Во овој момент е познато дека членовите на рускиот ПВК пред се треба да ја преземат контролата над космодромот Бајконур, објавија новинарите на проектот Вар Гонзо.

Во моментов постои ризик демонстрантите, да заземат стратешки цивилни и воени објекти и да добијат пристап до доверливи информации, бидејќи властите целосно ја изгубија контролата над ситуацијата во земјата.

Судејќи според моменталната ситуација во Казахстан, странски разузнавачки структури стојат зад протестите кои веќе доведоа до државен удар, бидејќи демонстрантите, иако не преземаат драстични мерки, веќе ги контролираат телевизијата, пристапот до интернет и владините објекти.

Во овој поглед, информациите за испраќање руски ПМК во Казахстан изгледаат доста убедливи, но руската страна официјално не ја потврдува оваа информација.

Странските аналитичари оценуваат дека Русија веќе подготвила редовни специјални единици кои ќе влезат во Казахстан доколку ситуацијата ескалира и излезе од контрола.

Share
Scroll to Top