Светската популација ќе достигне 8 милијарди, Индија ќе ја престигне Кина

пред 1 година

Светската популација би требало да достигне 8 милијарди луѓе до 15 ноември, е наведено во проекцијата на Одделението на Обединетите нации за економски и социјални прашања. Исто така се предвидува дека до 2023 година, Индија ќе стане најмногубројна земја.

var ai_script = document.getElementsByClassName (‘ai-viewports’); ai_insert_viewport (ai_script [ai_script.length – 1]);

„Додека го очекуваме раѓањето на осумилијардитиот жител на Земјата, треба да се потсетиме на нашата поделена одговорност да водиме сметка за нашата ланета и за момент да размислиме за точките каде сè уште не ги почитуваме превземените обврски за еден кон друг“, е наведено во соопштението на генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш.

Ова, како што додаде тој, е исто така можност да се прослави нашата различност, да се препознае нашата заедничка човечност и да се восхитуваме на напредокот на здравствената заштита што го продолжува животниот век и значително ја намалува стапката на смртност на мајките и децата.

Според прогнозата на Обедниетите нации, светската популација ќе расте побавно од 1950 година, а популацијата би можела да достигне 8,5 милјиарди до 2030 година и 9,7 милијарди до 2050 година. Врвот се очекува да биде во 2080 година, кога светската популација ќе достигне до 10,4 милијарди луѓе, а се очекува тоа да се задржи до 2100 година.

Иако е забележан јасен пад на плодноста во неколку развиени земји, повеќе од половина од очекуваниот пораст на населението во наредните децении ќе биде концентриран во осум земји и тоа, Демократска Република Конго, Египет, Етиопија, Индија, Нигерија, Пакистан, Филипини и Танзанија.

 

Share
Scroll to Top