Туск се повлекува од функцијата претседател на Европската народна партија

пред 3 години

Поранешниот претседател на Европскиот совет, Доналд Туск, објави дека ќе ја напушти функцијата претседател на Европската народна партија (ЕПП), еден ден откако соопшти дека се враќа во полската внатрешна политика.

Туск, кој во саботата застана на позицијата лидер на либералната партија Граѓанска платформа, чиј ко-основач е, беше претседател на Европската народна партија од 2019 година.

Актуелниот претседател на ЕПП рече дека „разговорите за неговиот наследник ќе почнат на есен“.

Тој изјави дека сака да биде сто проценти вклучен во работата на полската политичка сцена.

„Веќе ги информирав моите партнери, премиери и претседатели од Европската народна партија за одлуката да се посветам на политиката на Полска“, рече Туск.

Членовите на Граѓанската платформа се надеваат дека партијата ќе добие нов интензитет со Туск.

Многумина во Граѓанската платформа, во чие основање учествуваше и самиот Туск, сметаат дека иднината на Полска во Европската Унија е доведена во прашање.

На изборите закажани за 2023 година ќе се одлучи дали владејачката „Право и правда“ (ПиС) ќе продолжи да се судира со Брисел во врска со реформите во судството, за кои ЕУ тврди дека ја нарушуваат независноста на судиите, правата на ЛГБТ-заедницата и други прашања.

„Потребна е Граѓанската платформа, потребна е како сила, а не како спомен, за да се добие битката за иднината против ПиС“, рече Туск на конгресот во Варшава.

Како претседател на Европскиот совет од 2014 до 2019 година, Туск помогна во водењето на ЕУ во бурен период, обележан со Брегзит и мигрантската криза.

Првиот пост-комунистички премиер на Полска, Туск, ја водеше полската влада од 2007 до 2014 година.

Share
Scroll to Top