Американскиот Стејт департмент понуди награда од 10 милиони долари за информации кои ќе доведат до идентификација или локација на клучните членови на бандата за откупни софтвер Hive.

Пред речиси точно една година, по операцијата која траеше седум месеци, ФБИ во соработка со Европол, германските и холандските власти ја презеде контролата врз серверите и веб-страниците на групата и со тоа ги прекина нејзините напади.

Стејт департментот соопшти дека покрај 10 милиони долари за информации за лицата на лидерски позиции во бандата, нуди и 5 милиони долари „за информации што водат до апсење и/или осудување на кој било поединец во која било земја што учествувал или се обидел да учество во активноста на Hive ransomware“.

Наградите се нудат преку Програмата за транснационален организиран криминал на Стејт департментот (TOCRP), која претходно нудеше награди за членови на други банди за откупни софтвери.

Во декември, руски државјанин беше уапсен во Париз под сомнение дека поседува илјадници долари украдени од француските жртви на откупниот софтвер Hive. Осомничениот бил „банкар“ на филијалите на Hive, помагајќи им да управуваат со украдените средства.

Откако се појави во јуни 2021 година, групата нападна 1.500 жртви во повеќе од 80 земји, а за време на пандемијата со Ковид-19, таа исто така ги нападна училиштата и болниците.

Групата заработи најмалку 100 милиони долари во првата година од своето работење.

ФБИ вели дека со обезбедување клучеви за дешифрирање на повеќе од 1.300 жртви, тие успеале да спречат уште најмалку 130 милиони долари откупни плаќања.

Во извештајот објавен оваа недела, компанијата Chainalysis процени дека акцијата против Hive имала поголеми ефекти од заштедените 130 милиони долари.

„Вкупните следени исплати на откупни софтвери за 2022 година изнесуваат само 567 милиони долари, што покажува дека исплатите за откуп спречени со инфилтрацијата на Hive значително го промениле пејзажот на откупниот софтвер како целина минатата година“, рече Chainalysis.

Chainalysis рече дека верува дека исклучувањето на Hive „можеби спречило исплата на најмалку 210,4 милиони долари“ што би биле исплатени на жртвите од новите напади.