Apple неодамна ја претстави серијата iPhone 14. Минатата недела оваа серија излезе во продажба во првиот бран земји. Сепак, некои од оние кои беа меѓу првите кои го добија својот модел iPhone 14 не споделуваат добри вести.

Серијата iPhone 14 вклучува четири модели – iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max. Сите модели, освен iPhone 14 Plus, веќе се пуштени во продажба. Сепак, првите корисници на iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max наидоа на проблем.

Имено, според извештаите на некои корисници, горенаведениот проблем се однесува на камерата на iPhone.

Конкретно, камерата е матна и поради тоа корисникот не може да ја креира фотографијата што ја сака. Неколку корисници веќе објавија видеа за тоа како всушност изгледа на TikTok. Овој проблем во моментов се јавува кај верзиите Pro – iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max.

@corylewis04 #fyp #tech #apple ♬ original sound – Corylewis04

Проблемот е поврзан со употребата на камерата на апликации од трети страни. Некои корисници покажаа како изгледа користењето на камерите на Snapchat и TikTok.

Во нивните видео клипови, овие корисници им препорачуваат на другите да не го ажурираат нивниот модел на iPhone 14. Се разбира, не засега. Се очекува Apple наскоро да го реши овој проблем со нова надградба.

Токму iPhone 14 Pro и iPhone 14 Pro Max забележаа голем број на нарачки однапред, барем судејќи според извештајот на аналитичарот Минг-Чи Куо. Тој изјави дека најмногу нарачки се забележани за најсилниот и најскапиот модел – iPhone 14 Pro Max. Куо истакнува дека овој телефон забележал поголем број на преднарачки од iPhone 13 Pro Max минатата година.

Се вели дека iPhone 14 Pro добил „неутрална“ оцена, што значи дека нема големи или помали отстапувања од првичната продажба на телефонот iPhone 13 Pro.