Sphere има 134 милиони јавни интернет страници во својата база на податоци и се потпира на колективното знаење на Интернет за брзо скенирање на податоците за грешки или лажни тврдења.

Една од најболните точки на Фејсбук, и општо на социјалните мрежи, е неконтролираното ширење на дезинформации и лажни вести. Колку и да ги приспособуваме алгоритмите на социјалните мрежи и да следиме што луѓето известуваат како лажни вести, сепак има голем дел од она што им се провлекува.

Затоа Мета реши да развие нова алатка, која се базира на вештачка интелигенција, а ја нарекоа Sphere и треба да детектира и реагира на дезинформации или лажни вести на социјалните мрежи.

Како што објаснува Мета, оваа алатка автоматски скенира стотици илјади извори во исто време и проверува дали тоа што се тврди е навистина точно.

Sphere има 134 милиони јавни интернет страници во својата база на податоци и се потпира на колективното знаење на Интернет за брзо скенирање на податоците за грешки или лажни тврдења.

Интересно, ефикасноста на Sphere беше тестирана од најпознатата интернет енциклопедија, Википедија. Како што истакна Мета, Википедија користи Sphere за да ги скенира своите страници и да означува извори кои не ги поддржуваат тврдењата.

Мета, исто така, се пофали како Sphere може да препознае сомнителен извор, да предложи подобар или да поправи некоја информација. Со оглед на тоа што Википедија има милиони објаснети термини и теми, и илјадници нови додадени секој месец, јасно е дека им треба сета помош што можат да ја добијат за да ги потврдат сите тие податоци.

Сепак, тоа што Википедија ја тестира Sphere не им користи само на нив, туку и на Мета. Имено, Википедија со својата огромна база на податоци е најдобрата училница за Sphere.

„Ова е силен пример за тоа како алатка заснована на машинско учење може да им помогне на работата на волонтерите. Како што се подобруваат овие процеси, тоа ќе ни овозможи да привлечеме нови уредници на Википедија и да обезбедиме подобри, посигурни информации за милијарди луѓе ширум светот“, рече потпретседателката на Одборот на Викимедија и професор на Универзитетот во Тел Авив, Шани Ивенштајн Сигалов.

Да потсетиме, Мета во последните години беше на удар на критиките и од регулаторите и од неговите корисници за олеснување на ширењето дезинформации на своите платформи. Иако Мета во неколку наврати потенцираше дека прават се за да се намали ширењето на дезинформации и лажни вести, во пракса тоа навистина не се покажа како ефикасно.

Дали Sphere ќе се промени тоа останува да видиме. Но, соработката со Википедија е чекор во вистинската насока.