Неодамна, се појавија информации кои укажуваат дека Microsoft може да воведе претплата на својот оперативен систем.

Во заедницата на ентузијасти на Windows, веќе некое време се „шушка“ дека Microsoft во одреден момент би можел да воведе претплата за користење на својот оперативен систем Windows.

Најновите информации за ова прашање неодамна беа откриени од германскиот медиум Deskmodder, кој забележа неколку записи поврзани со претплата во конфигурациската датотека INI на меѓуверзиите на Canary на каналот Windows.

Се сугерира дека веќе од следната верзија на Windows 12 може да се имплементира некоја форма на претплата при користењето на оваа платформа.

Јасно е дека таквиот потег ќе подигне прашина и ќе предизвика мешани реакции и коментари во рамките на корисничката база на Microsoft. Идејата за плаќање месечна претплата за користење на вашиот сопствен компјутер нема да им се допадне на многу корисници.

Дали сте подготвени да платите претплата на оперативниот систем Windows на Microsoft?