Многу често пријавуваната „грешка“ со iPhone е една од неговите многу корисни карактеристики. Еве како функционира и како (ако сакате) можете да го исклучите.

Корисниците на iPhone обично се жалат на две работи – ако го скршат екранот и ако нивната батерија „чудно се полни“. Проблемите со батеријата се генерално познат проблем кај смартфоните, пред се затоа што таа е единствената компонента која полека се троши и се расипува со текот на времето, без разлика колку е модерен телефонот.

Ако вашиот сакан iPhone не се полни над 80 проценти, немојте да мислите дека е време за сервисна посета или замена на уредот. Шансите се дека намерно се спротивставува на полнење поради софтверската функција што е стандардно вклучена

Затоа, доколку телефонот престане да се полни со 80% батерија, тоа најверојатно се должи на функцијата на iOS наречена „Optimized battery charging“. Неговата цел е да спречи преоптоварување на батеријата и да го продолжи животниот век на iPhone со ограничување на полнењето на 80 проценти.

Ако оваа функција е исклучена и телефонот сè уште не се полни над 80 проценти, можно е проблемот да е прегревање на батеријата при полнење. Во тој случај, софтверот исто така ќе го ограничи вашето полнење на 80 проценти, но не затоа што штеди батерија, туку затоа што не сака да се прегрее. Ако е така, исклучете го вашиот iPhone и оставете го да се излади малку на собна температура. По 15 минути, приклучете го и полнењето веројатно ќе продолжи.

Зачувајте ја батеријата

Сепак, никогаш не ставајте го телефонот во фрижидер или замрзнувач за да се излади. Ненадејните промени во температурата ќе ја оштетат батеријата, ќе го забрзаат нејзиното стареење и (во некои ретки случаи) ќе предизвикаат нејзино „отекување“.

Стопроцентниот капацитет можеби изгледа добро, но тоа резултира со долгорочно деградирање на литиум-јонската батерија. Колку подолго ќе остане целосно наполнет или празен, толку ќе биде пократок неговиот капацитет за полнење. Затоа, ако го оставите вашиот iPhone на полнач преку ноќ, тој ќе биде на 100 проценти со часови, што ќе ја ослаби батеријата.

За да се спречи тоа, во поставките има опција која престанува да се полни на 80 проценти до моментот кога ќе почнете да го користите телефонот. Вештачката интелигенција на iPhone ќе ја забележи вашата дневна шема на полнење и ќе се обиде да го прилагоди почетокот на „преостанатото полнење“ половина час или еден час пред, да речеме, вашето вообичаено време за будење.

На овој начин, уредот целосно се полни кога е потребно без да се полни цела ноќ. Доколку ве изнервира и од која било причина сакате вашиот iPhone да се полни до 100 проценти кога ќе го поврзете на полначот, можете да ја исклучите опцијата за оптимизирано полнење.

Како да го исклучите оптимизираното полнење на iPhone?

Оптимизираното полнење на батеријата е стандардно овозможено на iPhone, пишува Makeuseof. За да го исклучите, следете ги чекорите подолу.

Одете во Settings > Battery > Battery Health. Исклучете ја опцијата Optimized Battery Charging. Изберете една од двете опции: Turn Off Until Tomorrow или Turn Off (permanently).