Извршниот директор на Водафон Исланд вели дека се создава лажно чувство на безбедност ако луѓето веруваат дека забраната за опремата на Huawei значи дека друга опрема е во ред. Хајчар Гујонсон, извршен директор на Водафон Исланд, во интервју за исландски медиум вели дека интервенцијата на американската влада има огромно влијание врз развојот на 5G. Тој се повикува на одлуката за забрана на кинеската компанијада развива 5G телекомуникациски мрежи. Американската влада изврши притисок врз другите земји да го сторат истото, а Британците попуштија на притисоците и забранија употреба на опрема одHuawei од почетокот на следната година. Австралија исто така забрани изградба на 5G мрежи во партнерство со кинеската компанија.

“Ден откако Австралија го забрани Huawei, Ericsson и Nokia ја зголемија цената на опремата за 5G за 30%. Оваа забрана исто така значи дека на Австралија ќе и треба подолго време за да ја изгради својата 5G мрежа. Во Велика Британија, Водафон и другите телекомуникациски компании започнаа да градат 5G со опрема од Huawei и ќе продолжат да го прават тоа. Оваа опрема потоа се амортизира на околу пет години и оваа забрана ќе има ограничен ефект врзкомпаниите. Huawei влијаеше на развојот на 5G ширум светот од едноставна причина што Huawei е убедливо најголемата компанија во оваа област, со околу половина од уделот на пазарот, додека Ericsson има удел од околу 20%, а Nokia 15-20%. Со забраната за Huawei, јасно е дека Ericsson и Nokia немаат производствен капацитет да одговорат на побарувачката.”

Лажна безбедност

Во Исланд, и Водафон и Нова ги градат своите 5G мрежи со технологија од Huawei, но Симин потпиша со Ericsson.

“Ако ги погледнеме земјите кои се во првите редови на законодавството и експертизата во мобилните мрежи, односно Шведска, благодарение на Ericsson и Финска, благодарение на Nokia. Овие две земји имаат воспоставено општи правила за опрема за електронска комуникација, бидејќи е апсурдно да се утврдат специфични правила во оваа област. Специфичните правила се и нефер и неефикасни. Треба да се утврдат строги безбедносни барања за покривање на целата опрема. Јас ја поддржувам политиката за нула доверба во однос на технологијата. Оваа политика мора да се примени не само за производителите, туку и за сите вклучени, добавувачи и изведувачи. На овој начин, можеме да бидеме сигурни дека целата опрема е во согласност со истите безбедносни правила и стандарди. Создава лажно чувство на безбедност ако луѓето мислат дека со забрана на опремата на Huawei, друга опрема е во ред. Добро е да се запамети дека хакерството и кражбата на податоци никогаш не биле извршени од производители на информациони системи или телекомуникациски системи, туку од хакери. Најновиот пример е кога руски хакери влегоа во системот на американската компанија Гармин ова лето. Тие украдоа лични информации, вклучително и информации за кредитни картички од корисниците на Гармин. Гармин на крајот платил откуп од неколку милиони долари за да ги врати информациите. Тоа е проблемот денес.”