Атомските научници објавија ново време што го отчукува часовникот на пропаста.

Билтенот за атомски научници одржа виртуелна прес-конференција за да го објави новото време што го отчукува часовникот на пропаста.

Судниот ден е симбол што претставува веројатност за глобална катастрофа создадена од човекот, а хипотетичка глобална катастрофа значи полноќ.

Во 2020 година часовникот се пресели на 100 секунди пред полноќ, што е најблиску до полноќ од почетокот на 1947 година.

Часовникот „думсдеј“ првпат се појави на насловната страница на американското списание „Билтен за атомски научници“ во 1947 година. Стрелките беа најдалеку од полноќ во 1991 година, а по Студената војна, научниците веруваа дека човештвото е одвоено од нуклеарната катаклизма со цели 17 минути.