Производителот на чипови Advanced Micro Devices (AMD) објави дека го завршил купувањето на Xilinx како дел од рекордната зделка за индустријата за чипови, проценета на 50 милијарди долари

AMD објави дека го завршила купувањето на Xilinx, создавајќи лидер по високи перформанси и приспособливост. Оваа аквизиција е официјално најголемата во историјата на полупроводниците и обединува двајца лидери во индустријата со комплементарно портфолио на производи, клиенти и експертиза на пазарот.

Бизнисот на Xilinx ќе стане „Adaptive and Embedded Computing Group“ (AECG), предводен од поранешниот извршен директор на Xilinx, Виктор Пенг. AECG ќе остане фокусиран на водење на водечките линии на производи FPGA и Adaptive SoC и Embedded за своите основни пазари, сега со додадена големина на комбинирана компанија и можност да понуди проширен сет на решенија, вклучувајќи AMD CPU и GPU.

Извршниот директор на AMD, Лиза Су, рече: „Стекнувањето на Xilinx обединува многу комплементарен сет на производи, клиенти и пазари во комбинација со различни IP адреси и таленти од светска класа за да создаде лидер во компјутерската индустрија со високи перформанси. Xilinx нуди водечки во индустријата FPGA, адаптивни SoC, акцелератори на вештачка интелигенција и софтверска експертиза што му овозможуваат на AMD да го понуди најсилното портфолио на индустријата со високи перформанси и адаптивни компјутерски решенија во индустријата и да заземе поголем пазарен удел од приближно 135 милијарди долари преку облак, периферни и интелигентни уреди“.

Марио Силвеира, корпоративен потпретседател на EMEA во AMD, дополни: „Денес е важен ден за AMD во EMEA бидејќи ги здружуваме силите со Xilinx, создавајќи лидер во индустријата за компјутери со високи перформанси. AMD сега има најшироко портфолио на производи во водечките компјутерски, графички и адаптивни производи на SoC во индустријата. Возбудени сме поради неверојатните можности пред нас за подобро да им служиме на нашите клиенти на проширен сет на различни пазари како што се телекомуникациите, автомобилските и индустриските решенија, кои се столбот на економиите на земјите од ЕМЕА“.