Неодамна Apple ја претстави својата најнова серија телефони iPhone 15, а веќе се познати и цените на моделите на пазарите надвор од САД.

За време на официјалното објавување на серијата iPhone 15, Apple ги спомена само цените на овие уреди за пазарот во САД. Сега имаме информации за цените и на другите пазари, а најмногу нè интересираат оние во Европа.

Така дознавме дека основните модели на iPhone 15 и iPhone 15 Plus во Германија ќе имаат цени од 949 евра и 1099 евра. Дополнително, цените за iPhone 15 Pro и iPhone 15 Pro Max ќе бидат 1199 евра и 1449 евра.

Во Велика Британија, iPhone 15 и 15 Plus ќе чинат 799, односно 899 британски фунти, додека цената на моделите iPhone 15 Pro и 15 Pro Max ќе биде 999 и 1199 британски фунти.

Во Германија и Велика Британија, iPhone 15 и 15 Plus ќе бидат 50 евра/фунта поевтини од моделите iPhone 14 и 14 Plus. Исто така, 15 Pro е 100 евра/£ поевтин од неговиот претходник во серијата iPhone 14.

iPhone 15 и iPhone 15 Plus доаѓаат во капацитети од 128 GB, 256 GB, 512 GB. Моделот iPhone 15 Pro има почетен капацитет од 128 GB и достигнува до 1 TB, додека Pro Max започнува од 256 GB и има максимум 1 TB простор за складирање податоци.

Преднарачките за серијата iPhone 15 почнаа од 15 септември, а испораката и бесплатната продажба започнуваат од 22 септември.