Apple објави дека претстојните iOS 16, iPadOS 16 и macOS Ventura ќе имаат Lockdown Mode, кој ќе биде опционална заштита наменета за оние кои се соочуваат со сериозни сајбер закани.

За среќа, се сугерира дека повеќето корисници нема да треба да го користат овој мод, но за оние кои го користат, Apple ќе го направи суштинска алатка.

Според Apple, Lockdown Mode е создаден за оние кои се цел на напредни напади од групи и компании кои дистрибуираат малициозен софтвер спонзориран од државата. Кога ќе се активира, Lockdown Mode ќе ги понуди следните заштити:

Пораки: Повеќето пораки што се прикачени, освен фотографиите, ќе бидат блокирани. Некои функции, како што е прегледот на линкови, се оневозможени.

Прелистување на Интернет: некои сложени веб технологии, како што е компилацијата JIT JavaScript, се блокирани.

Услуги на Apple: дојдовните покани и барањата за услуги (вклучувајќи ги и повиците FaceTime) се блокирани, освен ако корисникот претходно испратил барање или покана до иницијаторот.

Поврзувањето преку мрежа со компјутер или додаток е блокирано кога iPhone е заклучен.

Конфигурациските профили не може да се инсталираат и уредот не може да биде дел од MDM (mobile device management), кога е вклучен Lockdown Mode.

Apple планира да го зајакне Lockdown Mode со текот на времето и активно бара повратни информации од заедницата за сајбер безбедност. Компанијата исто така ги зголеми наградите во рамките на својата програма Apple Security Bounty, така што наоѓањето сериозни пропусти може да заработи до два милиони долари.