Сите денешни имплементации на системот за обратно безжично полнење бараат телефонот да го поставите со лицето надолу, потенцијално ризикувајќи да го изгребете екранот. Инженерите на Apple тоа би можеле да го променат со идниот модел на iPhone. Иако iPhone уредите од актуелната генерација не поддржуваат обратно безжично полнење, патентот кој неодамна му е припишан на гигантот од Купертино, опишува индукциски систем со помош на кој можете безжично да полните други уреди, така што ќе ги ставите на екранот на својот iPhone, наместо на задната страна.

Патентот за безжично полнење на екранот прави уредот да ја прикажува вашата безжична подлога за полнење така што секој секундарен уред што ќе го поставите на него автоматски започнува да се полни. Ова може да биде вашата футрола за AirPods, Apple Watch или друг телефон. Документот гласи:

„Личен електронски уред (како таблет компјутер) може да се конфигурира безжично да ја полни дополнителната опрема (како пенкало) преку екранот на уредот“, се наведува во него. „Може да се пристапи барем до дел од екранот за полесно да се гледа екранот.

„(Таквата) конфигурација може да вклучува таблет или паметен телефон конфигуриран да дозволува безжично полнење на пенкало или друг додаток на предната страна на личниот електронски уред“, продолжува апликацијата за патент, „на пр. личен електронски уред“.

Патентниот документ опишува и како повеќекратните индукциски калеми за полнење може да се постават под рамката на MacBook од двете страни на подлогата за да се олесни безжичното полнење на повеќе уреди истовремено. Намотките, исто така, може да се постават помеѓу надворешната обвивка и екранот на MacBook, овозможувајќи му на лаптопот да служи како основа за безжично полнење кога е затворен.

Концептот може да се прошири и на iPad кој може безжично да го полни Apple Pencil ако го оставите на екранот на таблетот. Ова би било покорисно и поприродно.