Околу 2,9 милијарди од светската популација се уште никогаш не користеле интернет, а поголемиот дел од нив живеат во земји кои се во развој.

Оваа статистика е дел од новиот извештај која била спроведена од Меѓународната унија за телекомуникации на Обединетите Нации. Истовремено е откриен брзиот пораст на новите глобални интернет конекции поради пандемијата со коронавирус.

Според извештајот, бројката на луѓе кои користат интернет ширум светот пораснала за 4,1 милијарди во 2019 на 4,9 милијарди во 2021 година. Ова појачување во текот на Ковид-19 пандемијата е веројатно резултат од затворањето, фокусирана на работата и учењето од куќа, како и зголеменото делување на полето во електронско тргување и банкарство.

Бројот на глобални корисници на интернет пораснал за повеќе од 10 отсто во 2020 година, што е најголемиот годишен раст во оваа деценија, стои во извештајот.

Меѓутоа, овој пораст на употребата на интернет е само дел од приказната. Значителен дел од новите корисници на интернет за време на пандемијата ретко се поврзувале онлајн, главно преку заеднички уреди со ограничена интернет брзина.

Исто така, постои огромен дигитален јаз кој ги разделува богатите нации и сиромашните земји во развој. Така, 96% од оние кои и понатаму не можат да се поврзат на интернет спаѓа во друга категорија.

Иако се намалува бројот на корисници кои воопшти не се поврзани на интернет, овде и понатаму постои голема можност за раст за меѓународните технолошки компании. Голем е бројот на технолошки гиганти кои веќе се натпреваруваат да бидат први за последните 3 милијарди корисници.

Ширум светот, Google, Facebook и Amazon трошат милијарди долари на изградба за подморска интернет инфраструктура за која се верува дека би можела да ја зголеме глобалната брзина и пристапот на интернет.

Извештајот на ОН покажува дека зголемувањето на глобалниот пристап на интернет е повеќе прашање на време отколку на можност. И понатаму останува непознато кој ќе го обезбеди интернет пристапот и дали конекцијата ќе биде рамномерно распоредена во општеството.

Извор: B92.net