Податоците за 400 милиони корисници на Твитер, вклучително и приватни е-маилови и поврзани телефонски броеви, наводно се ставени на продажба на црниот пазар.

Разузнавачката компанија за компјутерски криминал Хадсон Рок ја истакна „веродостојната закана“ преку Твитер, во која некој наводно продава приватна база на податоци што содржи податоци за контакт на 400 милиони кориснички сметки на Твитер.

„Приватната база на податоци содржи катастрофални количини на информации, вклучително и е-пошта и телефонски броеви на корисници од висок профил, како што се AOC, Кевин О’Лири, Виталик Бутерин и други“, соопштуваат од Хадсон Рок.

Компанијата соопшти дека иако не се во можност да ги потврдат тврдењата на хакерите кои им ги дале информациите, „независната проверка на самите податоци се чини легитимна“.

Безбедносната компанија DeFiYield прегледала и 1.000 сметки кои хакерот ги дал како примерок и потврдил дека податоците се автентични. Бил во контакт и со хакерите преку Telegram и забележал дека таму активно чекаат купувач.

Доколку се открие дека е вистинито, прекршувањето може да биде значајна причина за загриженост за корисниците на Твитер, особено оние кои работат под псевдоними.

Сепак, некои корисници истакнаа дека е тешко да се поверува на прекршување од толку голем обем, имајќи предвид дека моменталниот број на активни месечни корисници се вели дека е околу 450 милиони.