Во Веделово Море на Антарктикот е пронајдена колонија од 60 милиони риби. Станува збор за област со големина на Малта и претставува уникатен и досега непознат екосистем.

Ова откритие е показател за тоа колку малку се знае за она што се наоѓа во длабочините на морето. Се верува дека е најголемата колонија во светот составена од импресивни ледени риби (Neopagetopsis ionah). Внатрешноста на нивното тело е видлива. Ледената риба се единствените ‘рбетници кои немаат црвени крвни зрнца. За да преживее на екстремно ниски температури, овој вид развил антифриз протеин.

Германскиот истражувачки поларен брод Polarstern ја откри оваа рибна колонија за гнездење во февруари минатата година. Бродот истражувал морски длабочини на половина километар од него. За снимањето е користена камера со големина на автомобил, која била прикачена на пловилото. Се истражуваа океанските струи и откривањето на оваа колонија беше големо изненадување.

„Четири часа воочувме нови гнезда на риби. За тоа време поминавме можеби шест километри. Никогаш не сум видел нешто слично во 15 години проучување на океанот. Откако ги забележавме, ги информиравме експертите кои ги познаваат овие видови. Тие ни кажа дека тоа е нешто многу уникатно“, се сеќава Аутун Пурсер, истражувач во германскиот институт Алфред Вегенер.

Со дополнителен увид беше сфатено колку е уникатна и фасцинантна оваа колонија на риби. Професорот по биологија од Универзитетот во Орегон, Џон Постлтвејт, истакна дека ова е изненадувачко и значајно откритие. Како што рече, количината на биомаса пронајдена за него била, најблаго речено, неочекувана.

Истражувачите нагласија дека колонијата се наоѓа на површина од 240 квадратни километри. Во просек има по едно гнездо на три квадратни метри. Секое гнездо има во просек по 1.735 јајца.

Според Purser, морската област е два степени Целзиусови потопла од околината, поради што изгледа дека овие риби ги привлекува малку потопла вода. Дополнителните истражувања ќе одговорат на неколку прашања. Меѓу нив е и колку долго возрасните риби ги чуваат јајцата. Експертите шпекулираат дека тоа би можело да потрае со месеци.

Извор: Klix.ba