Апликацијата Waze доби уште една многу корисна функција која ќе ја зголеми безбедноста на учесниците во сообраќајот, а која ќе ги предупредува возачите за патишта со историја на судири.

Waze е една од апликациите за навигација што многу луѓе ја претпочитаат за информации за состојбата на патиштата и можните сообраќајни несреќи.

Во моментов се тестира уште една многу корисна карактеристика која ги предупредува корисниците за патишта каде што се забележани голем број несреќи. Овие информации се собираат врз основа на податоци од заедницата Waze.

Бета верзијата на апликацијата Waze предупредува на околните патишта кои се ризични кога станува збор за сообраќајни несреќи и ги означува со црвено на картата.

Сепак, „Geektime“ пишува дека апликацијата нема да ги означува доколку корисникот често ги користи овие патишта, туку покажува само едно скокачко известување за опасните патишта околу него за да биде повнимателен, но да се избегне напнатост.

Функцијата моментално е во бета верзија, но наскоро ќе биде достапна за сите корисници на Waze. Оние кои не го сакаат, ќе имаат опција да го исклучат во делот за поставки за известувања.

Ова е една од првите нови функции што ги доби Waze откако апликацијата дојде под контрола на групата која исто така го надгледува Google Maps.