Компанијата SpaceX продолжува да го развива својот план кој се однесува на истражување на вселената и пружање на подобри интернет услуги.

SpaceX минатата недела лансираше 60 нови сателити од Starlink мрежата и со помош на својата капсула Crew Dragon ги врати астронаутите на Земјата од Меѓународната вселенска станица по завршувањето на шестмесечната мисија.

Компанијата реди успех по успех, а сега нејзиниот основач и директор Елон Маск потврди дека се примени 500.000 преднарачки за користење на Starlink интернет. Луѓето се очигледно подготвени и го сакаат брзиот интернет што го ветува Starlink.

SpaceX доби дозвола да ја спушти својата констелација на Starlink сателити пониско во орбитата, со што ќе се зголеми квалитетот на конекцијата. Starlink мрежата е првенствено фокусирана на обезбедување пристап до интернет од оддалечените делови на светот.

Досега пристигнаа 500.000 преднарачки за Starlink Kit, односно опремата за примање и трансмитирање на сигнали, која вклучува Starlink чинија, Wi-Fi рутер, единица за напојување, кабли и трипод за монтирање.

Услугата веќе се користи и е во бета фаза, а целта на SpaceX е да им понуди интернет на сите до крајот на оваа година. Компанијата има намера да има констелација од 12.000 сателити, а зголемувањето на нивниот број ќе ја подобри и брзината на интернет.