Француските пратеници во вторникот гласаа за „модернизација“ на кривичниот процес, кој вклучува одредба со која им се дозволува на агенциите за спроведување на законот да ги следат и прислушуваат камерите, микрофоните, телефоните и другите уреди поврзани на Интернет „без знаење или согласност на сопствениците“.

Оваа мерка е ограничена на осомничените за тероризам, организиран криминал и други незаконски активности кои се казнуваат со затворска казна од пет или повеќе години.

Според законот, полицискиот надзор на осомничениот преку телефон и други уреди може да трае до шест месеци.

Одредени професии, како новинари, адвокати и парламентарци, би биле изземени.

Министерот за правда Ерик Дупон-Морети предложи лов на осомничени со помош на висока технологија, наместо вообичаен полициски надзор, „звучна снимка“ на возилото и куќата на осомничениот, за кои верува дека повеќе не се остварливи методи, се поопасни за истражителите.

Покрај ограничувањата за шпионирање на осомничени за кривични дела за кои се казнува најмалку пет години затвор, законот содржи и други ограничувања.

Целта на уредот за прислушување мора да биде лоцирање некого само во реално време, а истражниот судија во случајот мора да даде дозвола за тоа.

Покрај тоа, не само што шпионирањето на уредот ќе следи каде е осомничениот, туку иследниците ќе можат далечински да ги активираат камерата и микрофонот на неговиот мобилен телефон и други уреди.

Критичарите тврдат дека оваа практика неминовно води до злоупотреба на власта од страна на француската полиција, која претходно беше обвинета за злоупотреба на власта, бруталност и расизам.

Претставничката на Амнести интернешенел, Катја Ру, изјави за АП дека „употребата на технологијата за надзор не може да биде системски одговор на безбедносните прашања“ и дека човековите права не смеат да бидат прекршени, дури и ако се работи само за оние кои се осомничени само за одредени криминални дела.