Ако не ја избришете историјата на пребарување од вашата сметка на Google, технолошкиот гигант сè уште ќе ги складира вашите податоци некаде.

Од 2005 година, Google складира податоци за тоа како го користите интернетот, а многумина сè уште не знаат како правилно да ја избришат историјата на пребарување од прелистувачот.

Ако користите Chrome, можете лесно да го направите ова во прелистувачот (со кликнување на трите точки во горниот десен агол или со притискање на Control + H на вашата тастатура).

Но, ако не ја избришете историјата на пребарување од вашата сметка на Google, технолошкиот гигант сè уште ќе ги складира вашите податоци некаде.

Значи, што треба да направите тогаш? The Sun пишува дека треба да го отворите прелистувачот Chrome, да кликнете на фотографијата на профилот во горниот десен агол, потоа во вашата сметка на Google (My Google Account), во полето за пребарување на горниот дел од екранот, едноставно побарајте го делот „My Activity“. Потоа, за да ги избришете пребарувањата од одреден период, кликнете „Delete > Delete custom range“.

Покрај тоа, можете да ги поставите поставките така што вашата историја на пребарување автоматски се брише. Во менито „Search history“, изберете „Controls“, пронајдете „Web & App Activity“ и допрете „Auto-delete (On)“.

„Ако ја избришете историјата на пребарување зачувана во вашата сметка на Google, нема да можете да ја вратите назад“, објаснуваат тие на форумот за помош на Google.

И не заборавајте дека ова е различно од историјата на вашиот прелистувач, која треба почесто да ја бришете.