Минатата недела Apple ја претстави серијата iPhone 15, по што започна со преднарачки во над 40 земји ширум светот. Сепак, компанијата се соочи со проблем.

Преднарачките започнаа на 15 септември, а новите модели на iPhone треба да започнат со испорака на 22 септември. Сепак, се чини дека побарувачката е толку висока што се очекува некои земји да доживеат значителни доцнења во испораката.

Најмоќниот модел, iPhone 15 Pro Max, очигледно има најголема побарувачка и се очекува да доживее најголеми одложувања. Се очекува испораката да биде одложена за шест до осум недели во зависност од земјата, според аналитичарот Марк Гурман.

Гурман наведува дека испораката на iPhone 15 Pro Max во Индија е одложена до осум недели, во Кина и Канада до 6-7 недели и во Велика Британија до 7-8 недели.

На некои пазари, испораката на моделите iPhone 15 и iPhone 15 Plus е одложена и до две недели.