Познат аналитичар откри дека следната генерација на Android ќе има и функција која долго време е присутна кај моделите на iPhone.

Минатиот месец дознавме дека претстојниот Android 13 ќе го носи кодното име Tiramisu и ќе имплементира нови теми, ќе има вградено скенирање на QR код и полесно споделување функции.

Сега аналитичарот Михал Реман тврди дека Google може да додаде функција за контрола на осветлувањето на блицот на камерата. Оваа опција ќе ви овозможи да ја прилагодите осветленоста кога телефонот се користи како батериска ламба.

Споменатата функција е веќе достапна за iOS уредите, па дури и Samsung ја нуди како дел од својот One UI кориснички интерфејс.

Сепак, не сите уреди со Android ќе можат да ја имплементираат оваа функција само со ажурирање на Android 13. Причината е што контролата на осветлувањето бара хардверски интерфејс што нема да можат сите смартфони да го инсталираат со нивните камера системи.

Со други зборови, само идните телефони со Android би можеле да добијат функција за контрола на светлината за камерите со блиц.

Реман исто така тврди дека опцијата за промена на интензитетот на ламбата на ниво на системот во рамките на Android 13, би можела да дебитира на претстојните Pixel телефони што се очекуваат за време на Google I/O конференцијата.