Apple ќе мора да отстапи кога се во прашање правилата на компанијата, не по своја волја, туку поради одреден закон.

Ако Apple сака да продолжи да работи во ЕУ, односно ако сака да избегне потенцијални казни, ќе мора да се прилагоди на Законот за дигитален пазар, кој наскоро ќе стапи на сила.

Меѓу другото, законот е создаден за да се ограничи моќта на големите технолошки компании како Apple, што бара од програмерите да ги продаваат своите апликации за iPhone и iPad исклучиво преку продавницата за апликации на Apple, за што компанијата наплаќа провизија, принудувајќи ја употребата на нивната Apple Pay услуга, итн.

Поради ова, моментално сопствениците на iPhone и iPad немаат многу избор кога се во прашање апликациите, тие мора да се потпрат само на App Store. Додека од една страна таквата политика претставува големо ограничување за програмерите, Apple ја нагласува безбедноста како причина за користење само на нивните продавници за апликации.

Но, ние сме се поблиску до денот кога Apple ќе мора да ги промени своите правила, не по своја волја, туку поради споменатиот закон. Нејзината апликација создава можност за отворање други продавници за апликации преку кои програмерите ќе можат да ги нудат своите апликации на корисниците на iPhone и iPad, а за нив, под подобри услови, бидејќи повеќе нема да мора да плаќаме провизија на компанијата на Тим Кук.

Една таква алтернатива на уредите на Apple е услугата наречена Setapp, која треба да им овозможи на корисниците на iPhone и iPad, како и Mac, пристап до апликации кои не се на App Store. Setapp е интересен и по тоа што е услуга базирана на модел на претплата, па корисниците плаќаат месечна претплата за пристап до сите достапни апликации. Моментално има повеќе од 240 достапни апликации, така што тој број треба да се зголемува со текот на времето, а корисниците можат да најдат апликации од категориите оптимизација, деловни и креативни апликации и апликации за програмери, а барем засега нема игри.

Интересно е што Setapp доаѓа и со поддршка за вештачка интелигенција и нивниот чет-бот за вештачка интелигенција ги советува корисниците за апликациите кои најдобро треба да одговараат на нивните потреби.

Оваа услуга е веќе достапна на Mac уредите по цена од десет долари месечно (има план и за 4 компјутери и е 15 долари месечно), а откако законот ќе го дозволи тоа, Setapp ќе може да се користи и на iPhone и iPad исто така. Потоа ќе ја дознаеме цената на месечната претплата за iOS уредите, а веќе е познато дека луѓето кои комбинираат претплати за Mac и iOS ќе плаќаат 12,50 долари месечно.

Сите заинтересирани сопственици на iPhone и iPad веќе можат да се регистрираат на листата на чекање за првата алтернативна продавница за апликации за овие уреди. Имајќи предвид дека апликациите за iPhone и iPad се купуваат на сличен начин повеќе од една деценија, преку App Store, алтернативните продавници за апликации кои нема да бидат контролирани од Apple претставуваат радикална промена во начинот на користење на уредите на Apple, т.е. нив, пишува Zimo.