Повеќе нема да мора да се грижите дали вашите чувствителни податоци ќе бидат изложени на ризик.

Google сака да им олесни на корисниците целосно да ги бришат нивните сметки за апликации. Компанијата објави дека апликациите за Android на Play Store наскоро ќе треба да ви дозволат да ја избришете вашата сметка и сите податоци и во апликацијата и на веб.

Програмерите ќе мора да ги избришат и податоците за сметката, кога корисникот ќе побара самата сметка да биде целосно избришана.

Овој потег треба подобро да ги едуцира корисниците за контролата што ја имаат врз нивните податоци, како и да влее поголема доверба и во апликациите и во Play Store.

Ќе биде зголемена и флексибилноста, па ќе може да се бришат одредени податоци (како што е вметната содржина) без да мора да се избрише целата сметка, велат од Google. Веб-барањата, исто така, гарантираат дека апликацијата нема да треба повторно да се инсталира за да се избришат информациите.

Оваа нова политика ќе се спроведува во фази. Создавачите имаат рок до 7 декември да одговорат на прашањата за бришење во безбедносните формулари на нивните апликации. Продавниците за апликации ќе ги имплементираат промените на почетокот на 2024 година.