Објавени се податоците за продажбата на видео игрите на европскиот пазар во август 2023 година, а GTA 5 се продаде за 40% подобро од минатиот август.

Ова веројатно ќе ве шокира, но десетгодишната GTA 5 не беше најпродаваната игра во Европа во текот на август, како што беше во јули. Сепак, тоа не значи дека интересот за играта исчезна. Напротив – GTA 5 се продаде за 40% подобро на европскиот пазар овој август отколку во истиот месец од 2022 година.

Сега, треба да се нагласи дека листата на најпродавани игри во Европа не е сосема комплетна бидејќи не ја наведува продажбата на хит играта Baldur’s Gate 3, со оглед на тоа што компанијата Ларијан не објавува податоци за продажбата со аналитичката фирма ГСД.

Во секој случај, според достапните статистики, од новите игри, само Armored Core 6 успеа да заврши на топ десет најпродаваната листа. Тежок месец за нови игри, но генерално многу подобар од 2022 година – вкупната продажба на сите игри скокна за речиси 29%.

Продажбата на конзоли, исто така, скокна – за цели 67% во споредба со истиот период во 2022 година. Очигледно, тие попусти на PlayStation 5 го направија својот данок, па конзолата на Sony постигна 197% подобра продажба отколку во август 2022 година.

Списокот на десетте најпродавани игри во Европа во август 2023 година е како што следува:

FIFA 23
Grand Theft Auto 5
Hogwarts Legacy
Armored Core VI: Fires of Rubicon
Red Dead Redemption 2
F1 23
Diablo 4
The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
Mario Kart 8 Deluxe
Grand Theft Auto Online