Qualcomm се очекува да го објави својот претстоен премиум чипсет со високи перформанси следната недела за време на Tech самитот. Во меѓувреме, MediaTek минатата недела го објави Dimensity 9000 – првиот чипсет за паметни телефони изграден на 4nm процес. Според извештаите од Digital Chat Station, MediaTek чипсетот ќе има речиси двојно повисока цена од претходниот 5G чипсет. Ова значи дека можеме да очекуваме врвните паметни телефони со новиот чипсет да бидат поскапи од уредот со Dimensity 1200 чип.

Во извештајот се споменува и дека иако цената на Dimensity 9000 ќе биде речиси двојно повисока од Dimensity 1200, сè уште необјавениот S8 Gen1 на Qualcomm сепак ќе биде поскап од претстојниот флегшип чипсет на MediaTek. Што се однесува до 5nm Dimensity 7000, Digital Chat Station известува дека можеби уредите напојувани од овој чипсет ќе пристигнат некаде во првиот квартал на 2022 година.

Според неодамнешниот извештај, новиот чип на Qualcomm всушност би можел да се вика „Snadpragon 8Gk Gen 1“ наместо „S8 Gen 1“. Во секој случај, ќе дознаеме следната недела кога Qualcomm ќе го почне својот Tech самит на 30 ноември, каде што официјално ќе го открие вистинското име на новиот премиум чипсет.

MediaTek го одржа својот самит минатата недела објавувајќи го Dimensity 9000, правејќи драстична промена во шемата за нумерирање со Dimensity 1200 и скокајќи до 9000. Ова веројатно ќе создаде простор за ново семејно стебло на чипсети за паметни телефони кои MediaTek планира да ги објави во иднина.

Според неодамнешните извештаи, првите уреди покренувани од Dimensity 9000 ќе се појават на пазарот во февруари. Ова го потврдува проценетиот Q1 2022 на MediaTek за уредите што ќе пристигнат со новиот чипсет. Од друга страна, Xiaomi 12 би можел да биде првиот уред кој ќе пристигне со нов чипсет на Qualcomm, веројатно пред крајот на годината. Доколку Motorola не го престигне.