Откако гласините силно сугерираа дека ажурирањето на Windows 11 24H2 е она што ќе го добиеме оваа година, наместо Windows 12, сега е официјално.

Во случај да се прашувате, Microsoft официјално потврди дека овогодинешното големо ажурирање на десктоп оперативниот систем на компанијата ќе биде Windows 11 24H2.

Официјалното соопштение ја отфрла секоја сугестија дека софтверскиот гигант наместо тоа би можел да лансира Windows 12 – или друга сосема нова инкарнација на Windows со друго име – подоцна оваа година.

Гласините од порано веќе прилично силно навестија дека Мајкрософт е цврсто посветен на објавување на ажурирањето 24H2, а тоа е потврдено со блог постот за верзијата 26052 за преглед на Windows 11.

Се разбира, само затоа што Microsoft сè уште се држи до Windows 11 не значи дека нема да биде големо ажурирање за 2024 година. Се очекуваат некои големи карактеристики, особено со вештачката интелигенција и зајакнувањето на можностите на Copilot во рамките на ОС.

Windows 11 24H2 сепак ќе биде целосно нова верзија на оперативниот систем, ако погледнете подлабоко. Ќе биде изграден на нова платформа, Germanium, која носи многу подобрувања во перформансите и безбедносни подобрувања. Можеби нема да ги видите сите карактеристики, но ќе ги почувствувате нивните подобрувања.

Тековниот план на Microsoft е Windows 11 24H2 да влезе во RTM во април. Потоа ќе дебитира на нови компјутери со вештачка интелигенција (лаптопи базирани на ARM чип) во јуни, така што технички е датумот на објавување на ажурирањето – но сепак нема да ги погоди постоечките корисници на Windows 11 тогаш.

Наместо тоа, воведувањето на сите компјутери со Windows 11 софтвер ќе се случи во септември или октомври 2024 година, според новинарот Зак Боуден, од Windows Central.