Малиот хеликоптер Ingenuity стигна на Марс со роверот Perseverance, а сега му претстои голема задача – да полета.

Инженерите на НАСА влегоа во последната фаза на подготовки за уникатен експеримент што ќе се одржи на Марс на почетокот на април. Имено, на роверот „Perseverance“, кој слета на Марс во февруари, има мал хеликоптер кој треба да помогне во истражувањето на атмосферата на таа планета.

Хеликоптерот наречен Ingenuity е специјално дизајниран да може да лета на планета со која управуваат гравитациони и атмосферски услови, поинакви од оние на Земјата. Тој е тежок само 1,8 килограми, а откако ќе се оддели од „Perseverance“, ќе има еден месец да ги направи своите пробни летови.

Кога роверот Sojoruner на NASA слета на Марс во 1997 година, покажа дека е можно да се движите околу Црвената планета и целосно го редефинираше нашиот пристап кон истражување на Марс. Сега сакаме да откриеме колку потенцијал има Ingenuity за идно истражување на планетата, соопштија од NASA.

Тие објаснија дека летањето на Марс е сосема различно од летот на Земјата затоа што гравитацијата е послаба, а атмосферата е многу поретка. Во текот на денот, само половина од сончевата енергија на планетата се акумулира во однос на Земјата, а ноќните температури може да паднат до минус 90 степени Целзиусови. Сето ова може да влијае на чувствителните електронски компоненти. Затоа не е изненадувачки што неговиот развој траеше цели шест години.

За да полета, Ingenuity мора да биде поставен на дел од површината на Марс што е што е можно порамен и без никакви пречки. Кога екипажот на Земјата ќе добие потврда дека хеликоптерот е на вистинското место, леталото ќе може да полета.

Како и за сè друго поврзано со овој хеликоптер, овој вид лет никогаш не бил испробан на друга планета. Кога ќе го започнеме, нема повеќе запирање. Сите активности се внимателно дизајнирани и зависат едни од други. Дури и ако помислиме дека нешто може да тргне наопаку, ќе го одложиме полетувањето, објаснија од NASA.

Ако сè оди како што треба, Ingenuity ќе полета на висина од околу три метри и ќе лебди таму околу 30 секунди. За тоа време, уредите на хеликоптерот ќе снимат цела низа податоци кои потоа ќе ги анализираат инженерите и научниците за да се осигурат дека летот успеал. Доколку биде успешен, тој лет ќе остане во историјата.

И тимот што го дизајнираше Ingenuity, се потруди да понесе дел од историјата на авијацијата од земјата.

Внатре во самиот Ingenuity има мало парче ткаенина од првиот авион што полетал во 1903 година, Wright Flyer на браќата Рајт.

Вилбур и Орвил Рајт би биле горди да знаат дека парче од нивниот Wright Flyer, вселенско летало кое летало само неколку стотици метри и со тоа влегло во историјата, повторно ќе влезе во историјата на Марс, истакнаа внуците на славните браќа во соопштение за печатот.

Патем, ова не е прв пат NASA да испрати дел од историјата во вселената. Парчето од Wright Flyera леташе со астронаутот Нил Армстронг во Аполо 11 на Месечината во 1969 година, додека другото парче го следеше астронаутот Џон Глен со вселенското летало „Дискавери“ од 1998 година.

Извор: Zimo.hr