Дали здравите луѓе треба да избегнуваат глутен?

Дали здравите луѓе треба да избегнуваат глутен?

пред 9 месеци

Нетолеранцијата на глутен е прилично чест проблем. Тоа е состојба во која телото не може да го вари глутенот, протеин кој се наоѓа во пченицата, јачменот, ‘ржта, овесот.

Глутенот може да предизвика различни симптоми кај луѓето кои се чувствителни на него, како надуеност, дијареа, запек, стомачна болка, главоболка, замор и осип на кожата.

Нетолеранцијата на глутен може да биде од различен степен, од блага чувствителност до тешка автоимуна болест наречена целијачна болест.

Глутенот е протеин кој има способност да се врзува за водата и на тој начин создава еластична структура која служи како лепак во пекарските и кондиторските производи, бидејќи им дава облик, текстура и мекост.

Глутенот се користи и како средство за згуснување, стабилизирање и подобрување на вкусот во различни сосови, намази, супи и други готови оброци. Глутенот може да биде и составен дел на некои лекови, козметички и фармацевтски препарати, каде што делува како врзивно средство или полнење. Луѓето со нетолеранција на глутен или целијачна болест мора да избегнуваат храна која содржи глутен, бидејќи може да предизвика дигестивни проблеми, воспаление и оштетување на цревата.

Некои од намирниците кои содржат глутен се: тестенини, леб, колачи, бисквити и други пекарски производи; кускус, јачмен и други видови пченица; гриз, брашно, трици, скроб и други житни производи; слатки, чоколадо, сладолед, пудинг и други десерти кои може да содржат брашно или скроб; пиво, слад и други алкохолни пијалоци произведени од житарки; соја сос, зачини, преливи за салати, супи и други готови оброци кои може да содржат глутен како згуснувач или засилувач на вкусот.

Повеќето луѓе можат да јадат глутен без проблеми, но некои може да имаат нетолеранција, алергија или целијачна болест, кои се состојби кои предизвикуваат различни симптоми и оштетување на цревата поради глутенот.

Здравите луѓе кои ги немаат овие нарушувања не треба да избегнуваат глутен, бидејќи тој не е штетен за нив. Глутенот е извор на протеини, влакна, витамини и минерали кои се важни за здравјето.

Диетата без глутен може да биде и поскапа, помалку разновидна и помалку вкусна од нормалната исхрана. Нема докази дека глутенот треба да се исфрли од исхраната, бидејќи има одредени придобивки за здравите луѓе кои не се чувствителни на него.

Share
Scroll to Top