Есенски намирници за зајакнување на имунитетот

Есенски намирници за зајакнување на имунитетот

пред 3 години

Разновидноста во исхраната е клучот за добро здравје. Но и консумирањето на овошјата и зеленчуците што ги носи секоја сезона со себе, е од суштинско значење за поздрав имунитет.

Затоа ви нудиме 15 есенски намирници коишто треба да бидат вклучени во вашата исхрана.

Сладок компир

Станува збор за зеленчук за кој е полн со бета-каротин и витамин А. Овој витамин го штити телото од слободните радикали, а лушпата од сладок компир содржи магнезиум, па затоа не го лупете.

Црвена пиперка

Познато е дека оваа пиперка содржи голем процент на витамин Ц, дури и повисок од некои агруми. Покрај тоа, поради бета-каротинот, тој е добар за здравјето на очите и кожата.

Тиква

Како моќен антиоксиданс, тиквата помага во подобрувањето на кардиоваскуларниот систем, стабилизирањето на крвниот притисок, намалувањето на холестеролот и зајакнувањето на коските. Но исто така, семките од тиква се богати со протеини.

Цвекло

Бидејќи цвеклото има амино киселини, тие ги намалуваат воспалителните процеси и холестеролот. Одличен е за бубрезите и црниот дроб, како и за подобрена крвна слика.

Карфиол

Верувале или не, карфиолот најдобро се јаде сиров како би искористиле од него што е можно повеќе витамин Ц.Тој е цврст извор на витамин Б кој е доста важен за нашиот организам, а поради количината на влакна во него, помага при варењето на храната.

Брокула

Тој е еден од најздравите зеленчуци воопшто. Брокулата е богата со антиоксиданси, минерали, како и витамините А, Ц и Е. За да го искористите до максимум, варете го што е можно пократко.

Спанаќ

Поради фолната киселина која ја содржи, спанаќот ги обновува клетките, па многумина со право го нарекуваат „суперхрана“. Најдобро е кога се јаде сиров, затоа додајте го во салати и здрави варијанти на сендвичи.

Блитва

Поради својата значајна хранлива вредност и ниските калории, блитвата треба почесто да биде присутна во исхраната. Има антиинфламаторно дејство и го намалува лошиот холестерол, особено ако е краткотраен.

Кељ

Кељот сосема заслужено ја стекна својата популарност. Богат е со витамините А, Б, Ц, К, но и со калциум и цинк. Тој е ефикасен во борбата против ракот, и е добар за здраво варење.

Прокељ

Овој минијатурен зеленчук, кој наликува на зелка, е познат по тоа што е богат со железо, калиум, калциум и магнезиум. Содржи аминокиселина триптофан, и е одговорен за хормонот на среќата – серотонин.

Лук

Не залудно се вели дека лукот е природен антибиотик. Генерално го зајакнува и штити имунолошкиот систем, го намалува крвниот притисок и воспалението, богат е со антиоксиданси и ја прави целата храна далеку повкусна.

Праз

Вистина е дека празот наликува на џиновски лук, а бидејќи има многу витамин К, прави коските да бидат зачувани. Тој е добар и за срцето, а помага и при губењето на вишокот килограми.

Калинка

Дури и на старите Египќани им било укажано колку е вредно ова магично овошје. Му помага на телото да се бори против вирусите, во голема мера поради значителната количина антиоксиданси и витамини.

Смокви

Свежите смокви се подобри од сувите, бидејќи содржат помалку шеќер. Тие се одличен извор на калиум, влакна, калциум, магнезиум и витамин Ц. Поради нивниот пробиотички ефект, тие се добри за варење.

Круши

Тие се борат со слободните радикали, главно поради витамините Ц и К. Имаат антиинфламаторно дејство и ја подобруваат функцијата на дигестивниот тракт, но исто така и помагаат во детоксикацијата на телото.

Share
Scroll to Top